Boşanma Davası Nasıl Açılır? Süreç ve Gereklilikler

maBoşanma davası, tarafların evlilik birliğini yasal olarak sonlandırmak amacıyla açtıkları davadır. Taraflar anlaşmalı ya da çekişmeli olmak üzere iki şekilde dava açarak evlilik birliğini hukuken noktalayabilirler.

Boşanma, eşler arasında yaşanan birtakım sorunlar sebebiyle evliliğin hukuken sona erdirilmesidir. Eşlerin “boş ol” demek suretiyle dinen yaptıkları boşanmanın, hukuken hiçbir geçerliliği bulunmadığından eşlerden birinin ya da her ikisinin boşanmak için Mahkemeye başvurmaları gerekmektedir.

Eşlerin ikisi de boşanmak istiyor ise anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Ancak anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için tarafların en az 1 yıllık evli olmaları ve boşanmanın diğer unsurlarında mutabık olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte taraflardan yalnızca biri boşanmak istiyorsa ya da tarafların ikisi de boşanmak istiyor, ancak boşanmanın diğer hususlarında anlaşamıyorlarsa veyahut taraflar her konuda mutabık olmalarına rağmen evlilik birliği 1 yıldan kısa bir sürmüş ise çekişmeli boşanma davası açabilirler.

Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Ancak davayı açacak olan tarafın bulunduğu ilçede aile mahkemesi yok ise boşanmak isteyen eş, o ilçede bulun Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açar.

Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme 

Boşanma davası, taraflardan birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde ya da tarafların boşanmadan önce altı ay boyunca ikamet ettikleri evin bağlı bulunduğu adliyedeki Aile Mahkemesinde açılmaktadır.

Avukatsız Boşanma Davası 

Boşanma davasında tarafların avukat tutma zorunlulukları yoktur. Taraflar kendileri anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak mahkemeye başvurabilirler. Bununla birlikte çekişmeli boşanma davasında da taraflar dilekçelerini kendileri hazırlayıp mahkemeye sunabilirler. Ancak tarafların geri dönülemez bir şekilde hak kaybı yaşamamaları adına boşanma davasında bir avukattan yardım almalarını tavsiye ederiz.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanmak isteyen eş, öncelikle anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi boşanma davası açacağına karar vermelidir. Boşanma davası açmak isteyen eş çekişmeli olarak boşanmaya karar verdiyse dava dilekçesine boşanma sebeplerini, bu sebeplere yönelik iddialarını ve bu iddiaları ispatlayan delillerini, tam ve eksiksiz bir şekilde yazmalıdır. Dava açmak isteyen eş dava dilekçesinin iki nüshasını, nüfus cüzdanı fotokopisini ve varsa dilekçe ile birlikte sunmak istediği diğer belgeleri de ekleyerek Aile Mahkemesine dava açar.

Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen tarafların boşanmanın tüm unsurlarını konuşmaları gerekmektedir. Taraflar tüm konularda ortak bir karar vererek anlaşmalı boşanma protokolü hazırladıklarında, mahkeme bu protokolle bağlıdır. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmasına oranla daha kısa ve kolay bir yol olsa da bu süreçte herhangi bir hak kaybı yaşanmaması açısından tarafların kendilerini bir vekille temsil ettirmeleri daha doğru olacaktır.

Boşanma Davasının Süreci Nasıl İlerler?

Boşanma aşaması, eşlerin psikolojisini yıpratan bir süreçtir. Eğer boşanma davası çekişmeli olarak açılmışsa 1 ila 2 yıl kadar sürebilmektedir. Bu süreç eşlerden birinin dava dilekçesini mahkemeye sunmasıyla başlar ve bu eş “davacı” sıfatını kazanır. Dava dilekçesi, kendisine dava açılan, yani “davalı” sıfatını haiz olan eşe gönderilmektedir. Davalı taraf, cevap dilekçesi göndererek davacının iddialarına karşı savunmaların ve bu savunmalara yönelik delillerini sunar. Bununla birlikte davalı cevap dilekçesinde, kendi haklı sebeplerini karşı dava yoluyla dile getirebilmektedir. Akabinde taraflar sırasıyla cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçelerini de sunarlar ve dilekçeler aşaması son bulur.

Mahkeme ilk duruşma olan ön inceleme duruşmasının tarihini taraflara bildirir. Ön inceleme duruşmasında taraflar iddialarını, savunmalarını ve beyanlarını sunarlar, tarafların uzlaşmak isteyip istemedikleri tespit edilmektedir. Eğer taraflar daha önce tanıklarını bildirmemişlerse ve delillerini sunmamışlarsa, Mahkeme taraflara iki haftalık süre verir. Ön inceleme duruşmasından sonraki duruşmalar tahkikat aşamasıdır ve tahkikat aşamasının sonunda hakim, dosya hakkında karar verir.

Boşanma Davasında Taraflar Duruşmaya Katılmak Zorunda Mıdır?

Anlaşmalı boşanma davasında, taraflar kendilerini vekille temsil ettiriyor olsalar dahi duruşmaya katılmak zorundadır. Taraflar duruşma günü mahkemede hazır bulunup boşanmak istediklerini sözlü olarak beyan etmelidirler, yoksa boşanma gerçekleşemez.

Çekişmeli boşanma davasında ise davacı taraf kendisini vekil ile temsil ettirmiyorsa davaya katılmalıdır. Davacı duruşmaya katılmadığı takdirde dosya takipsizlikten müracaata bırakılmaktadır. Bununla birlikte davalının ise duruşmaya katılma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak davalı, bir hak kaybı yaşamamak adına kendini vekille temsil ettirmeli ya da duruşmaya katılmalıdır.

Boşanma Davasında Taraflar Ne talep Edebilirler?

Taraflar öncelikle müşterek çocuklarının velayetini ve çocukların bakımı için nafaka talep edebilirler. Bununla beraber kendileri yönüyle nafaka, maddi ve manevi tazminat taleplerinde bulunabilirler.

Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Taraflar dava dilekçesinde mal paylaşımı yapılmasını da talep etmektedirler. Ancak Mahkeme, bu talebi dava içerisinde değerlendirmeyip yeni bir dava dosyası açarak mal paylaşımını bu yeni dosya ile yürütmektedir. Bununla birlikte taraflar mal paylaşımını boşanma davasında talep etmeyip kendileri de yeni bir dava açabilirler. Fakat her durumda da boşanma davasının sonucuna göre işlem yapılacağından, mal paylaşımı için boşanma davası bekletici mesel yapılmaktadır.

 

Boşanma davanızda hak kaybına uğramamak için bir boşanma avukatından destek almanızı tavsiye ederiz.

Diğer yazılarımız için tıklayın…

Tel : 0 501 144 84 27

Av.Zeynep Ünal Murat